Wednesday, 15 June 2011

Kirja-arvostelu: Lapsemme on 4-vuotias

Superkasin keskiviikkoarvostelussa on tällä kertaa Lapsemme on 4-vuotias. Sen on julkaissut Gummerus vuonna 1965.

Kirjan kuvituksista vastaa Gerlinde Doerfler, ja saksankielisestä alkuteoksesta sen on suomentanut Ilse Koli. ”Ilse Koli” on muuten anagrammi lauseesta ”Olli, iske!”.

Kirjassa käydään läpi ne tavallisemmat nelivuotiaan kanssa eteen tulevat kompastuskivet. Selvimmin saksalainen alkuteos paistaa ehkä läpi kappaleessa ”Julmia keinoja yökastelun estämiseksi.” Olli, iske!

Teoksesta löytyy myös sitä nykyään jo unohtunutta hyvää vanhanajan tietoa. Tiesitkö esimerkiksi että lakritsinsyönnistä voi saada vesipöhön? Wikipedian mukaan vesipöhön synonyymeja ovat esimerkiksi ödeema, edeema ja nestepöhö. Sen aiheuttajana mainitaan tulehdus, mutta lakritsista ei ole sanaakaan. See? Arvokasta perimätietoa.

Lakritsin sijasta suositellaan ”paksuja vanhoja leivänkannikoita nakerrettavaksi”. Kirjassa ei ole mainintaa siitä miksi niiden pitäisi olla vanhoja.

Tätä fraasia kannattaa muuten kokeilla kun nelivuotiaasi heittäytyy huutaen porraskäytävään pitkäkseen: ”Taivaastakin tulee pisaroita, mutta paljon paljon iloisempia pisaroita kuin sinun nenästäsi. Ne pomppivat räystäskourussa, pujahtavat tiaisen pesään, hypähtävät varpusen pään päälle ja lentävät sen mukana: brrrrr!” Eikö lapsesi lopeta huutamista? Olli, iske!


Kaikenkaikkiaan kirja oli opettavainen, ja jatkaa kasvatustyötä hienosti siitä missä maalaisjärki loppuu. Kyllä näillä ohjeilla aikuisikään saakka pitäisi pärjätä. Tai ainakin siihen saakka kunnes lapsi on viisivuotias.

Superkasin arvosana: 8

1 comment:

Anonymous said...

Tuolla lapsellahan on tänä vuonna 50-vuotispäivät! Ei kun kakkua leipomaan ja ilotulitusraketteja ostamaan.

t. heikkieh