Thursday, 25 February 2010

Kirja-arvostelu: Jukka, Jaana ja Megameno


Superkasin kirja-esittelyssä on tällä kertaa vuorossa kristillissävytteinen Jukka, Jaana ja Megameno. Sen on julkaissut Helsingin Liikekirjapaino vuonna 1984. Tässä taitaa olla kova meininki kannesta kanteen!

Ja katin kontit. Pitihän se arvata että kirja kertookin lapsikatraasta jotka käyvät luokkaretkellä lähetyssaarnaajamuseossa.

Lapset vaikuttavat mukavilta mutta vähän yksinkertaisilta. Vai mitä sanotte tästä: Perillä heitä odottaisi myös Megameno. Poikia se oli naurattanut koska heistä se oli melkein sama kuin ”mökä meno”. Kirja ei millään tavalla selitä miten ”megameno” kuulostaisi samalta kuin ”mökä meno”. Se jää arvoitukseksi.

TAM, TAM, TAM, TAM, TAM, TAM, TAM, TAM.

Aika pian osoittautuu että Megameno on museon Namibialaisen lapsioppaan nimi. Megameno on rytmisesti lahjakas eikä millään voi lopettaa rummuttamista.

TAM, TAM, TAM, TAM, TAM, TAM, TAM, TAM.

Jossain vaiheessa toinen kirjan päähenkilöistä, Jaana, saa myös päähänsä pukeutua kiinalaiseksi. Oikeassa lähetyssaarnaajatilanteessa hän sulautuisi nyt täydellisesti valtaväestön sekaan.

Kirja vihjailee myös välillä että lähetyssaarnauksen takana saattaisi olla muita kolonialistisia päämääriä. Vai miten lainausmerkit fraasissa ”Jeesuksen asialla” muuten pitäisi tulkita?

No joo. Kuvitukset olivat hienoja ja kaiken kaikkiaan kirja valaisi kai ihan hienosti lähetyssaarnaajatoimintaa. Pettymys siitä että kirja ei kerrokaan kreisibailaamisesta on kuitenkin liian karvas ja tämä laskee valitettavasti kokonaisarvosanaa.

Superkasin arvosana: 7,5.

No comments: