Friday, 8 August 2008

Superkasin taidekatsaus

Superkasi ei suinkaan ole pelkästään työpaikkamme; tarkkasilmäinen voi löytää paperikasojen ja johtovyyhtien välistä myös runsaasti modernia taidetta! Emme menisi niin pitkälle että kutsuisimme tyyssijaamme galleriaksi, mutta kulttuurin kosketus on silti alati läsnä. Ohessa muutama esimerkki:


Aki-Pekka Sinikoski: Innuiitin huuto
Teos ottaa koskettavasti kantaa Grönlannin alkuperäisväestön taisteluun Tanskaa vastaan saavuttaakseen itsenäisen valtion aseman. Installaatiossa innuiitti huutaa väärinpäin olevaan äänitorveen, siten muuttaen hänen äänensä mitättömäksi piipitykseksi. Innuitin shortsiasu symbolisoi tanskalaisen, eri ilmastossa kypsyneen kulttuurin astettaista hiipimistä Grönlantilaisten arkeen.


Ville Repo: Disconnecting People
Installaatio ottaa kantaa modernien kommunikaatiovälineiden asemaan yhteiskunnassamme. Teoksessa sotilaat puolustavat modernia käsipuhelinta, yhteiskuntamme hyvinvoinnin rakentanutta kultaista vasikkaa. Oikeata valtaa näyttäisi kuitenkin käyttävän taustalla lymyilevä hullu tiedemies jonka varsinainen bastioni on vuosisadan alun tekniikka edustava vanha lankapuhelin. Näin tekijä kyseenalaistaa nykyajan teknisen ajan kilpajuoksun, osoittautuen varsinaiseksi luddiitiksi.


Tom Backström: Piikittelyä
Tekijä on vanhojen bonsai-mestareiden oppeja hyväksikäyttäen muokannut kaktusviljelmäänsä yli kymmenen vuoden ajan saadakseen aikaiseksi tämän installaation. Teoksessa teksijä haluaa osoittaa miten osa väestöstä on laitettu polvilleen kuvassa oikealla näkyvien alfa-kaktusten toimesta. Piikikkään ulkomuodon sisällä on piikikäs sielu.


Kasper Strömman: Yo!
Strömmanin ready-made kuvastaa anglosaksilaisen kulttuurin hiipimistä yhteiskuntamme kaikille osa-alueille, ja sen vaikutusta ainutlaatuiseen kulttuurimiljööhömme. Teoksesta löytyy niin perinteisiä maatilan eläimiä että kahden väripurkin symbolisoimaa puna-viher-hallitusta.


Tuntematon: Voittaja
Tämä alakerran arkistokaapin päälle yhtenä aamuna ilmestynyt teos järkytti toteavaisuudessaan koko työhuoneemme perusrakenteita. Voiton tavoitteluko ja tuloskäyrien yläviistoon sojoitteluko studiomme todellinen eetos? Tässä kyseenalaistavuudessaan on helppo ymmärtää että tekijä on halunnut verhoutua anonymiteetin verhoon.

1 comment:

Anonymous said...

Gärtsy mään, what have you done to my Cack Tie!?
Tee jotain!